Close

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14
  1. #1

    Question Black screen for 4-5min before Loading Bar

    When I load a game cemu shows a black screen for about 5min before the game starts.


    my system:
    AMD 1950X
    gigabyte x399 Aourus gaming
    32gb Ram
    GTX 1080ti

  2. #2
    New user
    Join Date
    18.12.2017
    Posts
    9
    I have the same problem.

    Ever since I changed my system to a new ryzen setup, I've a black screen from 30 seconds up to almost 5 minutes in the worst case.

  3. #3

    I also have this problem

    I will load a game up and the screen will stay black for 3+ minutes before it even starts loading the file cache, if i have it in window mode the title bar will just say loading, is this normal because i'm sure it never used to take 3+ minutes to load before. This means if i delete the cache to rebuild it by the time the games loaded, cache created and is running it could be over 8+ minutes and this is on a Ryzen 7 1700 OC@3800Mhz with 16GB Corsair Vengeance Ram @3200Mhz and a Gigabyte GTX 1070 8GB.

  4. #4
    Quote Originally Posted by Catcher40 View Post
    I will load a game up and the screen will stay black for 3+ minutes before it even starts loading the file cache, if i have it in window mode the title bar will just say loading, is this normal because i'm sure it never used to take 3+ minutes to load before. This means if i delete the cache to rebuild it by the time the games loaded, cache created and is running it could be over 8+ minutes and this is on a Ryzen 7 1700 OC@3800Mhz with 16GB Corsair Vengeance Ram @3200Mhz and a Gigabyte GTX 1070 8GB.
    Same as me then, maybe a ryzen compability issue?
    Well at least it made me dust of my old WiiU again

  5. #5
    New user
    Join Date
    18.12.2017
    Posts
    9
    I'm curios could any of the developer reproduce this problem?
    Would be nice if the log file could share more (any) details during recompiler init.
    Funny thing, if I'm browsing chrome during this black screen break, I'm always under 1 minute.

  6. #6
    Super-Moderator Serfrost's Avatar
    Join Date
    13.09.2017
    Posts
    156
    I've spoken to Exzap and we aren't very confident on what the situation might be. But in regards to this post, we are lacking information to determine any facts.

    Is the loading time high for every game?
    Does deleting the shader cache help?
    Does switching CPU mode to interpreter help?
    How long has it been occurring?
    And if you've solved it, what did you do?

    Your feedback may be assessed sooner by posting here:

    https://www.reddit.com/r/cemu/commen...ing_30_second/
    Last edited by Serfrost; 25.01.2018 at 22:27.

  7. #7
    Super-Moderator epigramx's Avatar
    Join Date
    13.09.2017
    Posts
    338
    That sounds relatively straightforward to debug for someone that knows how to bring up a visual studio or similar debugger and see what functions are being used at that point; but it might require an official dev to do it since I don't know if anyone can get a meaningful answer with just the .exe.

  8. #8
    New user
    Join Date
    18.12.2017
    Posts
    9
    Well, I don't think that I have any useful infos.

    Os does not matter Win7 or Win10.

    Different Games make no difference
    Different Nvidia drivers make no difference.
    Interpreter mode makes no difference.
    Deleting Shader cache makes no difference.

    I had this problem ever since I started using cemu with this ryzen pc (since 09/2017)

    Ryzen 1600 @3.4 GHz
    Nvidia 1060 6GB RAM
    32 GB RAM @2400 MHz
    500 GB SSD

    [17:23:48] mlc01 path is set to: D:\Games\Wii_U\cemu_X\mlc01\
    [17:23:48] Set process CPU affinity to CPU1 CPU3 CPU5 CPU7 CPU9 CPU;
    [17:23:48] Using AES-NI for filesystem decryption
    [17:23:48] Loading .rpx -> Map "D:/Games/Wii_U/Roms/Mario Kart 8 [AMKE01]/content/" to /vol/content/
    [17:23:48] TitleId of launched game: 000500001010ec00
    [17:23:48] Mounting local storage (updates): D:\Games\Wii_U\cemu_X\mlc01\usr\title\00050000\101 0EC00\
    [17:23:48] Mounting local storage (AOC): D:\Games\Wii_U\cemu_X\mlc01\usr\title\00050000\101 0EC00\aoc\
    [17:23:48] Loading game profile "gameProfiles\000500001010ec00.ini"
    [17:23:48] shaderCache name: 9708a1d3
    [17:23:49] Using OpenGL version 4.6
    [17:23:49] OpenGL extensions:
    [17:23:49] ARB_clip_control: available
    [17:23:49] ARB_get_program_binary: available
    [17:23:49] ARB_clear_texture: available
    [17:23:49] ARB_copy_image: available
    [17:23:49] GL_VENDOR: NVIDIA Corporation
    [17:23:51] RDTSC measurement test:
    [17:23:51] TSC-diff: 0x000000023da9c601
    [17:23:51] TSC-freq: 0x00000000bebc25ff
    [17:23:51] HPC-diff: 0x00000000008f6a70
    [17:23:51] HPC-freq: 0x00000000002faf09
    [17:23:51] Multiplier: 0x0000000000000400
    [17:24:37] Recompiler initialized. CPU extensions: LZCNT MOVBE AVX
    [17:24:37] IOSU_CRYPTO: No otp.bin found. Online mode cannot be used
    [17:24:37] IOSU_CRYPTO: No Seeprom.bin found. Online mode cannot be used
    [17:24:38] Init snd_core AX module
    Black screen around 18 Seconds in this example.

  9. #9
    Super-Moderator Serfrost's Avatar
    Join Date
    13.09.2017
    Posts
    156
    Quote Originally Posted by Mugen View Post
    Well, I don't think that I have any useful infos.

    Os does not matter Win7 or Win10.

    Different Games make no difference
    Different Nvidia drivers make no difference.
    Interpreter mode makes no difference.
    Deleting Shader cache makes no difference.

    I had this problem ever since I started using cemu with this ryzen pc (since 09/2017)

    Ryzen 1600 @3.4 GHz
    Nvidia 1060 6GB RAM
    32 GB RAM @2400 MHz
    500 GB SSD



    Black screen around 18 Seconds in this example.
    Have you reinstalled your chipset drivers and tried the energy profiles?
    Last edited by Serfrost; 27.01.2018 at 14:33.

  10. #10
    New user
    Join Date
    18.12.2017
    Posts
    9
    Yes, latest AMD Chipset drivers are installed.
    Also none of the energy profiles makes any difference

    Cemu only uses one core that have it's 3,7 GHz boost during the black screen.
    No Disk access during that time.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •